Čadca číta deťom - Kysudská knižnica 3.- 9. 6. 2019

ČADCA ČÍTA DEŤOM 2019

Čítanie nie je len o čítaní

Kysucká knižnica v Čadci v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja opäť nadšene otvorila svoju náruč krásnym podujatiam na podporu čítania. Prelom mesiacov máj a jún sa tradične teší veľkým čitateľským aktivitám po celom Slovensku. V dňoch 3. až 9. júna 2019 sa uskutočnili čítania dospelých deťom pod názvom Celé Slovensko číta deťom. Piaty týždeň čítania deťom v Slovenskej republike. Aktivita akcentuje myšlienku „Čítajme deťom 20 minút denne“. Patronát nad podujatím prevzal prezident SR Andrej Kiska.

Čítania sú v jednotlivých mestách spojené so známymi regionálnymi osobnosťami, ktoré sa deťom snažia nie len priblížiť posolstvo knihy a čitateľského zážitku, ale neraz na seba prezradia i veselé pikošky, či tajomstvá. Vo štvrtok medzi deti zavítala pedagogická pracovníčka a vychovávateľka Martinka Piteľová, ktorá pri čítaní vtipného príbehu o zamilovanom Slimákovi Fezojovi a jeho láske Jozefínke, vybuchla niekoľkokrát v smiech, čo deti pobavilo dvojnásobne. Martinka na seba prezradila, že okrem kníh ostalo jej veľkou vášňou i kreatívne šitie, a svoju prvú sukňu si ušila už ako 12-ročná. Pre poslucháčov bola pripravená aj odmena v podobe záložky. V tvorivej dielni, ktorá bola súčasťou programu, vytvorili šikovníci vlastné farebné záložky s úmyslom venovať ich niekomu ako darček, či len tak pre radosť.

Cyklus stretnutí uzavrelo tak ako po minulé roky piatkové netradičné čítanie. Báseň z knižky Ďuro truľo a figliari predniesol večerným návštevníkom knižnice moderátor a vedúci záujmových krúžkov CVČ Čadca, Radko Nekoranec. Deti sa však nevedeli dočkať nasledujúceho programu. Detektívne pátranie, hádankové súťaženie, spev a bláznivé tančeky, ktoré ku konci školského roka neodmysliteľne patria, otriasli celou knižnicou. „Knihy spájajú. Čítanie nikdy nie je len o samotnom čítaní. Mnohokrát je o malých zážitkoch, ktoré sú s ním spojené. A aj malý zážitok sa môže stať nezabudnuteľným a nadobudne tak veľkú hodnotu,“ dodávajú pracovníčky detského úseku Kysuckej knižnice v Čadci.

Čadca číta deťom