Lučenec číta deťom - 6.júna 2019 v divadle B.S. Timravy

LUČENEC. V Lučenci sa chystá pripojenie k výzve čítania rodičov deťom nazvanej PIATY TÝŽDEŇ ČÍTANIA DEŤOM V SLOVENSKEJ REPUBLIKE 3. - 9. JÚNA. Iniciátorom myšlienky denného, aspoň 20 minútového čítania je Občianske združenie Celé Slovensko číta deťom. Patronát nad týmto ročníkom prevzal prezident Andrej Kiska. V Lučenci 6. júna v divadle B.S. Timravy od 10.00 hod. začnú pre deti čítať štyria pozvaní hostia.
 
„Čítanie veľkých malým je o budovaní vzájomnej dôvery, o pocite istoty, ochrany, je o pravom zázemí, ktoré každý malý, ale aj veľký, človek veľmi potrebuje. Je to ten pocit, ktorý nám nemôže poskytnúť ani televízna ilúzia, ani kontakty cez sociálne siete, ani nadšenie z počítačových hier. Hlasné čítanie nám dá to, čo cez žiadne iné médium nedostaneme," informuje občianske združenie Celé Slovensko číta deťom na svojej internetovej stránke.
 
V Lučenci sa predstaví zatiaľ utajená 'osobnosť kraja'nasledovať budú primátorka mesta Alexandra Pivková a Daša Filčíková, riaditeľka Novohradskej knižnice. Čítanie zakončí spisovateľka Gabriela Futová. Podujatie spestrí Divadlo Etudy s predstavením 'O Polepetkovi'.
 
„Pravidelné hlasné čítanie uspokojuje najdôležitejšie emočné potreby dieťaťa a vytvára pevné puto medzi rodičom a dieťaťom. Tiež podporuje zdravý psychický vyvoj dieťaťa, podporuje jeho sebavedomie a dáva mu pocit istoty, zázemia, spolupatričnosti," píše sa ďalej stránke Celé slovensko číta deťom. Nájdete tam aj dobré rady odporúčania pre všetkých, ktorí chcú čítať deťom.
 
Podujatie pripravila Novohradská knižnica v zriadovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja v spolupráci s mestom Lučenec. Z verejných zdrojov ho podporil Fond na podporu umenia.