Týždeň čítania deťom v SR - 19.6.2023, Zvolenský zámok

Prvý deň čitateľského projektu Týždeň čítania deťom 19. júna na Zvolenskom zámku mal úžasnú atmosféru.
 
Zvolen 19. júna (TASR) – Do vybraných slovenských miest sa opäť po roku vracia podujatie Týždeň čítania deťom. Zástupcovia kultúrnej obce, ale aj verejnej správy či samotní spisovatelia, budú čítať z diel slovenskej i zahraničnej literatúry žiakom materských a základných škôl vo Zvolene, Banskej Bystrici, v Očovej a v Kremnici.
Ako pre TASR uviedla Viera Kučerová zo združenia Celé Slovensko číta deťom, ktoré za podujatím stojí, túto aktivitu, ktorej cieľom je rozširovanie a prehlbovanie komunikácie medzi dospelými a dieťmi prostredníctvom knihy a spoločného čítania s mottom Čítajme deťom 20 minut každý deň, robia už 11 rokov. „Tento rok je to navyše bez akejkoľvek podpory. Rozhodli sme sa ale, že ho napriek tomu budeme realizovať a to vo vlastnej réžii, lebo si myslíme že takéto projekty sú potrebné a zmysluplné,“ pripomenula.
Čítanie veľkých malým je podľa nej o budovaní vzájomnej dôvery, o pocite istoty, ochrany, je o pravom zázemí, ktoré každý malý, ale aj veľký človek potrebuje. „Je to ten pocit, ktorý nám nemôže poskytnúť ani televízna ilúzia, ani kontakty cez sociálne siete, ani nadšenie z počítačových hier,“ zdôraznila.
 
Prvé čítanie bolo už v pondelok (19.6.) v SNG na Zvolenskom zámku. Podujatie pokračuje v utorok 20. 6. o 13.00 h v ZŠ pri Fakultnej nemocnici v Banskej Bystrici, stredu 21.6. o 9.30 h vo Verejnej knižnici Mikuláša Kováča v Banskej Bystrici, vo štvrtok 22. 6. o 10.00 h v Kultúrnom dome v Očovej.
 
Týždeň čítania deťom zakončí prezentácia ukážok z kníh pre deti v Knižnici Jána Kollára v Kremnici so začiatkom o 10.00 h.
 
Ďakujeme za fotografie Miroslav Pazdera.

 

Týždeň čítania deťom v SR - 19.6.2023, Zvolenský zámok